Yazılar geri dön

DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı)

 

DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı) bir alanda uzmanlaşmak isteyen Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da eğitimlerine devam eden kişilerin uzmanlık eğitimi almak istediklerinde girmeleri zorunlu olan 120 soruluk bir sınavdır. Her yıl uzmanlık alanları için belirlenen kontenjanlar açıklanır. Uzman adayları açıklanan bu kontenjanlar arasından istedikleri uzmanlık alanına girebilmek için en iyi sıralamayı yapmaya çalışır. Sınavı başarılı geçen adaylar tercihlerinde yer verdikleri diş hekimliği fakültelerinden birine yerleşerek Restoratif Diş Tedavisi, Protetik Diş Tedavisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Periodontoloji, Ortodonti, Endodonti ve Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) ana bilim dallarında uzmanlık eğitimi almaya hak kazanırlar. Belirtilen uzmanlık alanlarının belirli eğitim süreleri vardır. Bu süreler; Restoratif Diş Tedavisi ana bilim dalı için 3 yıl, Protetik Diş Tedavisi ana bilim dalı için 3 yıl, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ana bilim dalı için 4 yıl, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ana bilim dalı için 3 yıl, Periodontoloji ana bilim dalı için 3 yıl, Ortodonti ana bilim dalı için 4 yıl, Endodonti ana bilim dalı için 3 yıl ve Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) ana bilim dalı için 3 yıldır.

DUS bir baraj sınavı değildir. Belli bir puanı alanların istedikleri bölümü kazanmaları söz konusu değildir. DUS’ u kazanmak için, sınava katılanlar arasından en iyilerden biri olmanız gerekir çünkü, sadece açıklanan kontenjan kadar alım yapılır. Örneğin dermatoloji gibi bazı uzmanlık alanları, diğerlerinden daha çok ilgi gördüğü için talebin yoğun olduğu uzmanlık alanlarına yerleşebilmek diğerlerinden daha zordur. Bu nedenle, uzman adaylarının yapabilecekleri en iyi sıralamayı yapmak için çalışması gerekmektedir.

DUS yılda 2 kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. ÖSYM’nin 2023 sınav takvimine DUS 1. dönemi mart ayında, 2. dönemi ise ekim ayının başlarında gerçekleştirilecektir. İki sınav arasında 6 aylık bir zaman dilimi bulunmaktadır.

DUS için Yabancı Dil Yeterliliği

DUS ile ilgili bilinmesi gereken özelliklerin başında yabancı dil sınavı ile yakından ilişkili olduğudur. Uzman adayları ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavlarında yeterliliklerini kanıtlamak için en az 50 puan almak zorundadır. Bu puanı alamayan uzman adayları DUS’tan iyi bir puan alsalar dahi tercih yapamazlar.

DUS Nerede Yapılır ve Sınavda Hangi Testler Uygulanır?

DUS, Türkiye genelinde Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılmaktadır. 40 Temel Bilimler ve 80 Klinik Bilimler sorusundan oluşan DUS; 150 dakika sürmektedir. “Temel Bilimler” ders başlıkları; Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji  ve Tıbbi Biyoloji ve Genetiktir. “Klinik Bilimler” testi ise; Restoratif Diş Tedavisi, Protetik Diş Tedavisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Periodontoloji, Ortodonti, Endodonti ve Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) dallarından oluşur.

Temel Bilimler soru dağılımı; 6 Anatomi, 4 Histoloji- Embriyoloji, 6 Fizyoloji, 6 Biyokimya, 6 Mikrobiyoloji, 4 Patoloji, 4 Farmakoloji ve 4 Tıbbi Biyoloji ve Genetik toplam 40 sorudur. Klinik Bilimler ise; 10 Restoratif Diş Tedavisi, 10 Protetik Diş Tedavisi, 10 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, 10 Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, 10 Periodontoloji, 10 Ortodonti, 10 Endodonti ve 10 Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) toplam 80 sorudur.

Bu gönderiyi paylaş

Yazılar geri dön