Yazılar geri dön

2023 HAZİRAN DUS DEĞERLENDİRMELERİ VE REFERANSLARI

2023 Haziran DUS sınavı, son yıllardaki diğer sınavlarla karşılaştırıldığında soru dağılımı açısından farklı bir sınav olmuştur. Ayrıca diğer sınavlarda gördüğümüz ve genellikle baş – boyun anatomisi dışındaki konulardan gelen zor ya da çok zor bir soru bu sınavda sorulmamıştır. Genel olarak sınav sorularının çoğunun zorluk açısından orta düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

Her sınavda ağırlıklı olarak soru gelen sinir sistemi konularından bu sınavda iki soru çıkmıştır. Diğer sorular da 1 dolaşım, 1 sindirim, 1 kemik, 1 kas olmak üzere dengeli bir konu dağılımı göstermektedir. Dolaşım sorusu zor olarak değerledirebileceğimiz ve ayrıntılı bir çalışma gerektiren bir arter sorusudur.

Sindirim sisteminden gelen soru 2021 DUS sınavında sorulmuş bir sorunun benzeridir. Kas ve kemik konularından gelen birer sorunun zorluk derecesini orta düzey olarak değerlendirebiliriz.

İnfoDus Anatomi kitabı bir soru hariç tüm soruların cevaplarını içermektedir. Klinik soruların içinde sorulan paranazal sinüslerle ilgili solunum sistemi sorusunun da cevabı İnfoDus Anatomi kitabında yer almaktadır. Ayrıca bu sorunun bir benzeri sınavdan önce yaptığımız soru çözüm dersinde de yer almıştır. Her zaman olduğu gibi dersleri takip eden, eski sorulara çalışan ve İnfoDus Anatomi’den sınava hazırlanan bir adayın gelecek soruların önemli bir bölümünü yapabileceğini söyleyebiliriz.

REFERANSLAR






DİĞER BRANŞ REFERANSLARI


Biyokimya ve tıbbi biyoloji-genetik sorularının kolay-orta zorlukta olduğu bir sınavı geride bıraktık. Genel anlamda derslerimizde vurguladığımız ve önemsediğimiz konulardan sorular geldi.

Biyokimya sorularının konuları:
1 aminoasit, 1 enzim, 1 yağ, 1 protein, 1 elektron transport zinciri, 1 hücre.
Tıbbi biyoloji ve genetik soruları konuları:
2 hücre, 2 genetik kodun özellikleri

Aminoasitler konusu biyokimyanın en temel konusu olduğundan her sınav soru beklediğimiz derslerimizde vurguladığımız bir konuydu, özellikle derslerimizde hep katekolamin sentezinin önemini vurguladık. Tirozin aminoasidinin, fenilalanin aminoasidi tarafından sentezlendiğini net belirttik ve üzerinde durduk bu bilgiyle rahatlıkla soru çözülebiliyordu. Selenyum içeren enzimleri daha önce TUS sordu. Özellikle hep soru gelebileceğini belirtmiştik ve bu sorumuza kitabımızdaki tabloda referansımızı verdik ☺ Yağlardan gelen sorumuz ile ilgili dersi anlatırken hep derdim ki: arkadaşlar eğer prostoglandinlerle ilgili tek bir bilgi bilecekseniz o da öncüsünün araşidonik asit olduğunu bilmek olsun. E soru da buydu☺ Kollajensiz sınav olmaz arkadaşlar… Hep dedik derslerimizde yeniden sordular ve en çok önemsediğimiz klinik tablosuyla… Yine net referans yine DUSTİME… ETS sorusu henüz DUS’da sorulmamıştı. Aman dikkat gelecek diyorduk her seferinde ve bir ayırıcı ajan olan 2-4 dinitrofenol soruldu… Sınavın zor sorularından biriydi diyebiliriz…

Tıbbi biyoloji ve genetik sorularımızın 2 tanesi hücre konusundan geldi… Lizozom organelinin sahip olduğu enzimlerden biri soruldu. Derslerimizde sıklıkla vurguladığımız net yakaladığımız bir soru oldu. Bir diğer hücre sorusu ise düz endoplazmik retikulumdan geldi. Fakat öyle bir referans vermişiz ki, adeta soru bizim kitabımızdan yazılmış gibi ☺ Diğer 2 genetik sorusu ise genetik kod konusundan geldi. Peş peşe kitabımızdaki 2 cümle 2 soru yaptırdı. Bu kadar kolay okunabilir ve yeterli bir kitap ile bu kadar net referanslar hiç kolay değil ☺ Sadece notta yazmasıyla da değil, derslerimizde hep vurguladığımız, denemelerde, kamplarda, soru çözümlerinde hep yoğunlaştığımız konulardan geldi sorular… DUS adeta bir DUSTIME denemesi gibiydi ☺ Ne mutlu bizlere… Herkesin emeğinin karşılığını alması dileğiyle…

REFERANSLAR










DİĞER BRANŞ REFERANSLARI



Değerli meslektaşlarım,

Bu zorlu maratonu atlattığınız için öncelikle hepinizi tebrik ediyorum. 2023 İlkbahar sınav sorularını değerlendirecek olursak bu sınavda bilgi sorularının sayısının arttığını görmekteyiz. Yaklaşık 2-3 sınavdır fazla ayrıntı içermeyen protetik diş tedavisi soruları karşımıza çıkarken bu sınavda bu tarzda soruların sayısının biraz azaldığını görüyorum. Ancak bu sınavda da soru gelen konuların çok büyük bir kısmını Infodus Protetik Diş Tedavisi kitabında görmüş olmak bizi fazlasıyla mutlu etti.
Önceki sınav sorularını analiz ederek TME vaka sorusu, diş anatomisi, hareketli bölümlü protez parçaları, geçici restorasyonlar ve protez temizleyiciler tekrar soru gelmesini beklediğimiz yerlerdendi. Buradan gelen soruların sizleri çok zorlamayacağını düşünüyorum.
Maddeler bilgisinden Paladyum’ un özellikleri ilgili sorulan soru gerçekten bilgiyi ölçen ve yorum yapılarak çözülemeyecek bir soruydu. Bu sınavda protez kısmındaki en zor soru olarak nitelendirebiliriz.
Ayrıca karşılıklı koruyucu oklüzyon sorusunun doğru cevabının şıklarda olmaması sebebiyle sorusunun hatalı olduğunu düşünüyorum.
Şahsım ve DUSTIME ailesi olarak bu zorlu hazırlık dönemini sizlerden gelecek sevindirici haberler ile noktalayıp bu serüveni bizlerle yaşamak isteyen yeni yol arkadaşları ile bu zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı yolculuğa çıkmak için can atıyoruz.

Umarım her şey istediğiniz gibi olur… Sağlıkla kalın.

HATALI SORU

SORU 18:

……

Karşılıklı koruyuculu oklüzyon ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

…..

Karşılıklı koruyuculu oklüzyon, kanin korumalı oklüzyon ya da ‘organik’ oklüzyon olarak da bilinir. Araştırmacılar, sağlıklı periodonsiyuma sahip ve dişlerinde çok az aşınmanın bulunduğu birçok ağızda yaptıkları incelemelerde, ön dişlerin birbirleri ile olan temasının, alt çe yan hareketleri sırasında çalışan ya da çalışmayan taraftaki arka dişlerin temasını kestiğini gözlemişlerdir. Bu şekilde dişler arasında oklüzal temasların kesilmesini “disoklüzyon” olarak tanımlamışlardır. Bu oklüzyon kavramına göre yükün tamamı, alt çenenin tüm yan hareketlerinde ön dişlere gelir, arka dişlerde temas kesilir. Amaçlanan sonuç, sürtünmeye bağlı oluşan aşınmaların engellenmesidir.
Bu düzenlemede, maksimum interkuspal pozisyon, alt çenenin optimal kandil pozisyonu ile çakışır. Arka dişlerin tümü, oklüzyon sırasında uzun eksenleri boyunca gelen kuvvetlerle karşı karşıya kalırlar. Ön dişler, birbirleri ile teması sonucu oluşabilecek oblik kuvvetlerden arınabilmek için ya hafifçe temas eder ya da çok hafif olarak temasları kesilir (yaklaşık 25 mikron). Alt çenenin tüm hareketleri sırasında ön dişlerin arka dişleri koruması ve interkuspal pozisyonda arka dişlerin ön dişleri koruması nedeni ile bu tür oklüzyona karşılıklı koruyuculu oklüzyon denmiştir. Hastalar tarafından iyi tolere edilebilmesi ve hekim tarafından kolaylıkla oluşturulabilmesi, geniş kabul görmesine yol açmıştır.
Ancak, bir ağızda karşılıklı koruyuculu oklüzyon oluşturabilmek için ön dişlerin periodontal açıdan sağlıklı olmaları gereklidir. Ön bölgede kemik kaybının varlığında ya da kaninlerin eksik olduğu durumlarda ağız, grup fonksiyonlu (tek taraflı denge) olarak restore edilmelidir.

Bu durumda I. ve III. Öncül doğrudur. Ancak I ve III seçeneklerde bulunmamaktadır.

REFERANSLAR












Sevgili meslektaşlarım,
Yorucu bir sınav maratonunu geride bıraktık. Bu sınav için emek vermiş her meslektaşım çalışmalarının karşılığını umarım layıkıyla alır.
Ağız, diş ve çene radyolojisi dalına ait soru dengesi açısından orta zorluktaki soruların dağılımının fazla olduğu söylenebilir. Soruların çoğunluğu temel ağız, diş ve çene radyolojisi bilgilerine dayalı olarak kurgulanmış, birkaç soruda detaya inilerek seçicilik sağlanmaya çalışılmıştır. Bu sınavda yorumlamaya dayalı vaka sorularına yer verilmiştir. Vaka yorumlama ve temel bilgilere yönelik dengeli hazırlanmış, orta zorluk derecesinde bir sınav demek mümkündür. Ağız, diş ve çene radyolojisi dalına ait sorularda hatalı veya tartışmalı bir soru bulunmamaktadır.
INFODUS Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi konu kitabının, kendi alanındaki soruların tamamının cevabını barındıran bir kaynak olması ve meslektaşlarıma fayda sağladığını bilmek sevindiricidir.
Bundan sonraki süreç için herkese sağlıklı, başarılı ve aydınlık günler dilerim.

Dr. Öğr. Üyesi Özge DÖNMEZ TARAKÇI
DUSTİME AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ EDİTÖRÜ

REFERANSLAR










2023 Haziran DUS Sınavı’nı genel olarak değerlendirecek olursak sınav 8 teorik adet bilgi sorusu içermekte olup, 2 adet vaka sorusu içermekteydi. Bu sınavı genel hatlarıyla ortodonti alanı bakımında orta zorlukta bir sınav olarak değerlendirmekteyim. Benim görüşüme ortodonti dersimi en az bir kere dinlemiş ve İnfoDUS Ortodonti kitabı üzerinden tekrar etmiş bir öğrencinin soruların büyük çoğunluğuna doğru cevap verebilmiş olmalıdır.

REFERANSLAR












Geçmiş 14 sınava ait analizlerimiz doğrultusunda beklediğimiz bir soru dağılımı görüyoruz;

  • Mekanik Preparasyon X2
  • İrrigasyon
  • Kök kanal dolumu X2
  • Pulpa hastalıkları
  • Kök kanal anatomisi
  • Endo-Perio İlişkisi
  • Medikament
  • Vital pulpa tedavileri

Tüm soruların cevabını hem kitabımızda hem de derslerimizde sağladığımız için son derece mutluyuz. Öte yandan zor statüsünde soru bulunmaması, çok çalışan ile az çalışan farkını sağlayacak bir seviyenin bulunmaması dezavantaj olabilir.

REFERANSLAR











2023 Haziran DUS, İnfodus Farmakoloji kitabı ve DUSTİME aktif, online ve offline derslerinin yol gösterici nitelikte olduğu bir sınav olarak değerlendirilebilir. 4 sorunun 4 tanesi net olarak İnfodus farmakoloji ve diğer İnfodus serilerinde mevcut idi. Ayrıca İnfodus farmakoloji, diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 7 soruyu net olarak yanıtladı.
Gerek DUS öncesi son tekrar soru kampı gerekse derslerimizde bir çok soruya net referans vermemiz, bizlere güvenen diş hekim arkadaşlarımız için ve bizler için yüz güldürücü olmuştur. İlaç geliştirme çalışmalarında ruhsat başvuru fazının Faz 3 olduğu, Florokinolonların epileptik konvülziyon eşiğini düşürücü özelliği olduğu, Antibiyotiklerin etki mekanizmalarına dikkat edilmesi gerektiği ve özellikle protein sentez inhibitörlerinin çokça sorgulandığı ve Azot protoksitin alveolleri doldurarak difüzyon hipoksisine neden olduğu gerek soru kampı gerekse dersimizde net bir biçimde vurgulan konulardı.
Haziran DUS Farmakoloji soruları, genel olarak kolay olarak görülmektedir. Sınavda farmakoloji açısından herhangi bir sürpriz soru olmayıp tüm sorular beklenen konulardan gelmiştir.

DUSTİME Farmakoloji Eğitmenleri
Dr. Öğr. Üyesi Burak Önal
Dr. Melik Yiğit Bayındır

Soruların konulara göre dağılımı;
Genel Farmakoloji: 1
Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisi; 0
Santral Sinir Sistemi Farmakolojisi; 1
Kardiyovasküler Sistem Farmakolojisi; 0
Otakoid / NSAİD; 0
Gastointestinal Sistem Farmakolojisi; 0
Hematopoietik Sistem Farmakolojisi; 0
İmmün Sistem Farmakolojisi; 0
Endokrin Sistem Farmakolojisi; 0
Kemoterapötikler; 2
Toksikoloji: 0

REFERANSLAR






DİĞER BRANŞ REFERANSLARI




Sınav genel olarak çalışan ile çalışmayanı çok ayırt edebilecek bir sınav olarak görünmüyordu. Fakat çene cerrahisi diğer yıllara göre görece zor bir bölüm olarak izlenmiştir. Sınavda çıkması beklenen ortognatik cerrahi, travma gibi cerrahi konulardan ziyade daha çok patoloji, anatomi gibi derslerden soru görüldü.










Değerli diş hekimlerimiz, öncelikle geride bıraktığımız 2023 Nisan DUS sınavının sonucu ne olursa olsun üstün çaba ve gayretiniz için sizleri kutlarız. DUSTIME ailesi olarak en büyük temennimiz ve gayemiz sınav sonucunuzun sizleri istediğiniz hedefe ulaştırmasıdır. Restoratif Diş Tedavisi açısından bakıldığında bu sınavda hatalı veya tartışmalı bir soru bulunmamaktaydı ve soruların zorluk derecelerini orta olarak nitelendirebiliriz.

Çalışanın ve soruları heyecan yapmadan dikkat ederek okuyanların rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşan bir sınavdı. Sorular önceki sınavlarda sorulan konular ile benzer konulardan soruldu. Bütün sorular derslerde üzerinde durduğumuz, sorulma ihtimali yüksek dediğimiz yerlerden geldi. Soruların tamamının cevabı infoDUS Restoratif Diş Tedavisi kitabında yer almaktadır. Kitabımız Restoratif Diş Tedavisi branşında sorulan 9 soruya direk, 1 soruya da dolaylı olarak referans verdi. Ayrıca Pedodonti branşında sorulan dentin tipleri ile ilgili soruya da referans verdi. Sınavda çıkan sorular ile aynı konulardan benzer sorular deneme sınavlarımızda soruldu.

Diş sert dokuları ile ilgili bir soru sorulacağını söylemiştim, sement soruldu. Çürük patofizyolojisi beklediğimiz bir konuydu, ekolojik plak teorisi ve kök yüzey çürükleri soruldu. Tükürük proteinlerinin görevlerinin sorulmasını bekliyorduk, soruldu. Restoratif diş hekimliğinde beyazlatma ve estetik uygulamalar kapsamında soru sorulma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylemiştik, soruldu. Polimerizasyon ve ışık kaynakları soru beklediğimiz konulardandı, soruldu. Tetrasiklin renklenmeleri ile ilgili bir soru vardı, bu sorunun aynısını 18. denemede biz sormuştuk. Çatlak diş sendromu ile ilgili bir soru vardı, benzerini biz 13. denemede sormuştuk. Novamin ile ilgili bir soru vardı, sadece bu soru biraz sürpriz oldu diyebiliriz; çünkü novamin ürünün ticari ismi, ancak soruda diğer seçeneklerdeki ifadeler hepimizin aşina olduğu isimlerdi, dikkatli olan arkadaşların da bu soruyu doğru yaptığını düşünüyorum.

Şahsım ve DUSTIME ailesi olarak bu zorlu hazırlık dönemini sizlerden gelecek sevindirici haberler ile noktalayıp bu serüveni bizlerle yaşamak isteyen yeni yol arkadaşları ile bu zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı yolculuğa çıkmak için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Her şey gönlünüzce olsun.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

REFERANSLAR












DİĞER BRANŞ REFERANSLARI



REFERANSLAR




REFERANSLAR







Değerli öğrencilerimiz, sınav maratonunuz sona ererken; gönlünüzden en çok istediğiniz yere yerleşmeniz dileklerimle mikrobiyoloji değerlendirmeme geçmek istiyorum. Her zaman söylediğimiz üzere mikrobiyoloji çok önemli bir ders olmasına karşı soru sayısı nispeten az bir branş, fakat her sorunun çok önemli olduğu da âşikar. Bu sınavın sorularına baktığımızda 6 sorunun da orta düzeyde zorlukta sorulduğunu ve soruların kaliteli sorular olduğunu gördük. Bir temel mikrobiyoloji, bir bakteriyoloji, bir parazit, bir mantar, bir virüs ve bir immünoloji sorusu sorularak oldukça homojen bir dağılımda sorularla karşılaştık. Sorularımızın tamamı derslerde sıklıkla ve güçlü vurguladığımız noktalardan soruldu. Sorularda herhangi bir hata bulunmamaktadır. Diğer branşlarda farmakolojiden bir adet antibiyotik sorusunun da Infodus bilgilerinizle yanıtlanabileceğini gördük.
Şimdiden tebrik ediyoruz ve iyi haberlerinizi dört gözle beklediğimizi belirtmek isteriz.

REFERANSLAR







Tüm dusiyerlere geçmiş olsun.

Yine Patoloji adına DUSTİME olarak başarılı bir sınav verdik.

Temel patoloji ve Oral patolojiden çıkan 4 soru derslerde vurguladığımız ve kitabımızda yer alan bilgilerden çıktı.

Bu 4 soru dışında 2’si diğer temel branşlar 10 tanesi de klinik bilimlerden olmak üzere 12 soruya daha referans olduk.

Toplamda 16 soruyu siz değerli öğrencilerimize yaptırmış olduk.

Özetle Patoloji soruları Haziran 2023 için genel itibarı ile kolay bir sınavdı.

Tüm dusiyerlere başarılar diliyorum.

Puanlar açıklandıktan sonra her zaman olduğu gibi bölüm seçimlerinizde fikir alışverişi ve destek açısından yanınızdayız.

Sağlıcakla kalın.

REFERANSLAR





REFERANSLAR












REFERANSLAR









Bu gönderiyi paylaş

Yazılar geri dön