Yazılar geri dön

2024 NİSAN DUS DEĞERLENDİRMELERİ VE REFERANSLARI

2024 İlkbahar Dus sınavı Anatomi soruları açısından orta düzeyde soruların ağırlıkta olduğu bir sınavdır. Soruların konulara göre dağılımında her zaman olduğu gibi sinir sistemi soruları ağırlıktadır. Diğer sorular içinde ise 2 kemik ve 1 tane de sindirim sistemi sorusu bulunmaktadır. Hemen her sınavda çok zor olarak değerlendirebileceğimiz bir soru gelmektedir. Bu soru ilkbahar sınavında kemik konusundan çıkmıştır. Bu soru da dahil olmak üzere sınavdaki tüm soruların cevaplarını İnfodus Anatomi kitabında bulmak mümkündür. Sınavda fizyoloji soruları arasında bulunan hipotalamus sorusunun da cevabı İnfodus Anatomi’de yer almaktadır. Sonuç olarak dersleri takip eden ve İnfodus’a dikkatli bir şekilde çalışan adayların Anatomi sorularında zorlanmayacaklarını söyleyebiliriz.

REFERANSLAR






REFERANSLAR









REFERANSLAR




Biyokimya sorularının 3 tanesi karbonhidratlardan geldi. Önemli metabolik yolaklardaki önemli enzimler, inhibitörler ve koenzimler sorgulandı. Derslerimizde metabolik yolaklara nasıl çalışılmalı diye beraber konuştuğumuzu hatırlayan tüm arkadaşlarım sorulara rahatlıkla cevap vermiştir ☺ Benim en çok önemsediğim kısım ise bu sorulara tablolar ve görseller üzerinden cevap verdik. Hep ne diyoruz biz bu kitaplara tabloları görselleri koyduysak ya çıkmıştır ya da çıkacaktır! Lipidlerden 1 soru keton cisimleri ile ilgili geldi. Kolay ve daha önce TUS’ta sorulmuş bir soruydu. Proteinlerden her zamanki gibi kollagen sorusu geldi. Duymaktan yoruldunuz ama kollagensiz sınav olmaz ☺ Gene tablodan referans verdik. DUSTİME kazandırır ve başarı asla tesadüf değildir. Bu sınav adına şaşırtıcı olan durum ise aminoasitlerden sorumuz yoktu. Tıbbi biyoloji ve genetik kısmında ise genom organizasyonu ile ilgili önemli bilgiler sorgulandı. Telomeraz enzimi sorusunun soru havuzunda olduğunu geleceğini bu yılki derslerimde söylemiştim ☺ Denemede de soruyu sormuştum ☺ Değerli arkadaşlarım gururla ve sevinçle bir sınavı daha geride bıraktık. DUSTİME ailesi olarak sınav öncesi olduğu gibi sonrasında da yanınızdayız. Herkese başarılar.

REFERANSLAR









2024 DUS İlkbahar sınavının Mikrobiyoloji sorularında herhangi bir hatalı veya çelişkili bir soru bulunmamaktadır. Konu dağılımı açısından iki tane bakteriyolojiden, bir tane temel mikrobiyolojiden, bir tane virolojiden ve 1 tanede mikolojiden soru geldiğini görmekteyiz. Önceki sınavlardan farklı olarak hareketli bölümlü protez parçalarından üç adet soru gelmiştir. 2 tane soru kolay, 2 tane soru zor ve 2 adet soru orta zorlukta nitelendirilebilir.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle…

REFERANSLAR

REFERANSLAR






2024 İLKBAHAR DUS FARMAKOLOJİ BRANŞI DEĞERLENDİRMESİ

2024 Nisan DUS, İnfodus Farmakoloji kitabı ve DUSTİME aktif, online ve offline derslerinin yol gösterici nitelikte olduğu bir sınav olarak değerlendirilebilir. 4 sorunun 4 tanesi net olarak İnfodus farmakoloji ve diğer İnfodus serilerinde mevcut idi. Ayrıca İnfodus farmakoloji, diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 6 soruyu net olarak yanıtladı.
DUS öncesi derslerimizde birçok soruya net referans vermemiz, bizlere güvenen diş hekim arkadaşlarımız için ve bizler için yüz güldürücü olmuştur. Levotiroksinin bir tiroid hormonu olup, çekirdeğinin hücre içerisinde olduğu, pilokarpinin ağız kuruluğu tedavisinde tükrük salgısını artırarak etkinlik gösterdiği, vankomisinin hidrofilik ilaç olduğu ve IV kullanıldığı, bununla birlikte tek oral kullanımının enterokolit tedavisi olduğu ayrıca aprepitantın NK1 reseptörleri üzerinden antiemetik özellik gösterdiği derslerimizde net bir biçimde vurgulanan konulardı.
Nisan DUS Farmakoloji soruları, genel olarak kolay-orta olarak görülmektedir. Sınavda farmakoloji açısından herhangi bir sürpriz soru olmayıp tüm sorular beklenen konulardan gelmiştir.

 

Soruların konulara göre dağılımı;
Genel Farmakoloji: 1
Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisi; 1
Santral Sinir Sistemi Farmakolojisi; 0
Kardiyovasküler Sistem Farmakolojisi; 0
Otakoid / NSAİD; 0
Gastointestinal Sistem Farmakolojisi; 1
Hematopoietik Sistem Farmakolojisi; 0
İmmün Sistem Farmakolojisi; 0
Endokrin Sistem Farmakolojisi; 0
Kemoterapötikler; 1
Toksikoloji: 0

DUSTİME Farmakoloji Eğitmenleri

Dr. Burak Önal
Dr. Melik Yiğit Bayındır

REFERANSLAR





Patoloji alanında genel anlamda kolay-orta zorlukta bir sınavdı. Soruların tamamı deslerde vurguladığımız başlıklardan geldi. Serebral atrofi sorusu dolaylı olarak sorulduğu için kısmen zorluk derecesi ile diğer sorulardan ayrılmaktaydı. Temel bilimlerden mikrobiyolojiden 1, Genetikten 1, klinik bilimlerden 11 soruya direkt, 2 soruya indirekt referansımız mevcuttur.

REFERANSLAR





2024 NİSAN DUS DEĞERLENDİRMESİ

Değerli diş hekimlerimiz, öncelikle geride bıraktığımız 2024 NİSAN DUS sınavının sonucu ne olursa olsun üstün çaba ve gayretiniz için sizleri kutlarız. DUSTIME ailesi olarak en büyük temennimiz ve gayemiz sınav sonucunuzun sizleri istediğiniz hedefe ulaştırmasıdır. Restoratif Diş Tedavisi açısından bakıldığında bu sınavda hatalı veya tartışmalı bir soru bulunmamaktaydı ve soruların zorluk derecelerini orta olarak nitelendirebiliriz.

Çalışanın ve soruları heyecan yapmadan dikkat ederek okuyanların rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşan bir sınavdı. Sorular önceki sınavlarda sorulan konular ile benzer konulardan soruldu. 1 soru hariç diğer sorular derslerde üzerinde durduğumuz, sorulma ihtimali yüksek dediğimiz yerlerden geldi. Soruların 9 tanesinin cevabı infoDUS Restoratif Diş Tedavisi kitabında yer almaktadır. Kitabımız Restoratif Diş Tedavisi branşında sorulan 9 soruya direk olarak referans verdi. Mikrobiyoloji ile ilgili olan 1 sorunun cevabı ise infoDUS Mikrobiyoloji kitabında yer almaktadır. Protetik diş tedavisi branşında sorulan 1 soruya da infoDUS Restoratif Diş Tedavisi kitabımız referans vermiştir.

Mitis grubu streptokoklar ile ilgili olan soru dışındaki bütün sorular hep derslerde tekrar ettiğimiz, vurguladığımız ve denemelerde sorduğumuz yerlerden soruldu. Mitisler ile ilgili olan soru restoratif açısından biraz fazla mikrobiyoloji sorusu oldu ancak, Mikrobiyoloji dersimizde anlatılan ve infoDUS Mikrobiyoloji kitabımızda yer alan bir kısım soruldu.

Şahsım ve DUSTIME ailesi olarak bu zorlu hazırlık dönemini sizlerden gelecek sevindirici haberler ile noktalayıp bu serüveni bizlerle yaşamak isteyen yeni yol arkadaşları ile bu zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı yolculuğa çıkmak için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Her şey gönlünüzce olsun.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

DUSTİME RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ EDİTÖRÜ

REFERANSLAR










2024 Nisan DUS Sınavı’nı genel olarak değerlendirecek olursak sınav 10 teorik adet bilgi sorusu içermekteydi. Bu sınavı genel hatlarıyla ortodonti alanı bakımında orta zorlukta bir sınav olarak değerlendirmekteyim. Benim görüşüme ortodonti dersimi en az bir kere dinlemiş ve İnfodus ortodonti kitabı üzerinden tekrar etmiş bir öğrencinin soruların büyük çoğunluğuna doğru cevap verebilmiş olmalıdır.

REFERANSLAR










REFERANSLAR









REFERANSLAR









Son yıllarda alışılagelmiş uzun vaka sorularının olmadığı daha çok spot bilginin sorgulandığı bir sınavdı. Geçmiş yıllarda gelen DUS sorularının versyonları diyebileceğimiz 4 sorumuz mevcuttu. Ana ve önemli olarak anlatılmayan bir konudan gelmiş soru mevcut değildi. Bu acıdan iyi çalışmış ve sınav psikolojisini iyi yönetebilen dikkatli katılımcıların 10’da 10 yapmaları mümkündü.

REFERANSLAR











Sınav genel olarak patoloji ve oral patoloji ağırlığında soruların sorgulandığı, cerrahi açıdan da üzerinde durduğumuz kolay-orta sorulara sahip bir sınavdı.









2024 DUS İlkbahar sınavının protetik diş tedavisi sorularında herhangi bir hatalı veya çelişkili bir soru bulunmamaktadır. Konu dağılımı açısından bir tane diş anatomisinden, bir tane implant protezlerden, bir tane de temporomandibular eklemden soru geldiğini görmekteyiz. Önceki sınavlardan farklı olarak hareketli bölümlü protez parçalarından üç adet soru gelmiştir. 1 tane soru kolay, 3 tane soru zor ve 6 adet soru orta zorlukta nitelendirilebilir.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle…

REFERANSLAR












Bu gönderiyi paylaş

Yazılar geri dön