Yazılar geri dön

2023 EKİM DUS DEĞERLENDİRMELERİ VE REFERANSLARI

2023 Ekim DUS sınavı, son yıllardaki diğer sınavlarla karşılaştırıldığında soru dağılımı açısından çok farklılık göstermese de soruların zorluk derecesi açısından biraz farklı bir sınav olmuştur. Diğer sınavlarda gördüğümüz ve genellikle baş – boyun anatomisi dışındaki konulardan gelen zor ya da çok zor bir soru bu sınavda sorulmamıştır. Genel olarak sınav sorularının çoğunun zorluk açısından orta düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

Her sınavda ağırlıklı olarak soru gelen sinir sistemi konularından bu sınavda iki soru çıkmıştır. Diğer sorular da 1 solunum, 1 sindirim, 1 kemik olmak üzere genel olarak dengeli bir konu dağılımı göstermektedir. Bu sınavda dolaşım ve kas sorusu çıkmamıştır.

Sinir sisteminden gelen n. infraorbitalis sorusu daha önce Dus sınavında çıkmış bir sorunun benzeridir. Anatomi soruları içinde ayrı bir ders konusu olan diş anatomisi ile ilgili bir soru da bulunmaktadır. İnfoDus Anatomi kitabı bu bir soru hariç tüm soruların cevaplarını içermektedir. Ayrıca temel bilimlerde çıkan soruların içinde yer alan beyin omurilik sıvısını salgılayan yapının cevabı İnfoDus Anatomi kitabında yer almaktadır. Sadece Dus kampında bile yakaladığımız 5 soru bulunmaktadır. Her zaman olduğu gibi dersleri takip eden, eski sorulara çalışan ve İnfoDus Anatomi’den sınava hazırlanan bir adayın gelecek soruların önemli bir bölümünü yapabileceğini söyleyebiliriz.

REFERANSLAR






Biyokimya ve tıbbi biyoloji-genetik sorularının kolay-orta zorlukta olduğu bir sınavı geride bıraktık. Genel anlamda derslerimizde vurguladığımız yerlerden sorular geldi.

Biyokimya sorularının konuları:
1 aminoasitler, 1 enzim, 1 lipidler, 1 metabolizma, 1 hormonlar, 1 karbonhidratlar.
Tıbbi biyoloji ve genetik soruları konuları:
1 hücre membranı, 3 genom

Aminoasitler konusu biyokimyanın en temel konusu olduğundan her sınav soru beklediğimiz derslerimizde vurguladığımız bir konuydu, özellikle derslerimizde hep sistein aminoasidi üzerinde durduk. Yine net referans yine DUSTİME… Yağ asidi sentezinde kullanılan NADPH kaynakları daha önce sorulmuş DUS sorusuydu. Biz bu soruyu 1 hafta önce kampımızda çözmüştük ☺ Metabolizmadaki enzim hormon ilişkisinin üzerinde çok durmuştuk bu soru da beklediğimiz bir soruydu. Pirüvat dehidrojenaz enziminin koenzimlerini de hem derslerimizde hem kampta değinmiştik kursiyerlerimizi bu sorular eminim zorlamamıştır ☺

Tıbbi biyoloji ve genetik sorularımızın 3 tanesi genom konusundan geldi…. Derslerimizde sıklıkla vurguladığımız net yakaladığımız sorulardı. Diğer sorumuz ise hücre membranının temel bileşenlerini sorguluyordu.

Bu kadar kolay okunabilir bir kitap ile bu kadar net referanslar hiç kolay değil ☺ Sadece kitapta yazmasıyla da değil, derslerimizde hep vurguladığımız, denemelerde, kamplarda, soru çözümlerinde hep yoğunlaştığımız konulardan geldi sorular…

DUS adeta bir DUSTİME denemesi gibiydi ☺ Ne mutlu bizlere… Herkesin emeğinin karşılığını alması dileğiyle…

DUSTİME BİYOKİMYA EDİTÖRÜ

REFERANSLAR











Değerli Arkadaşlar,

Öncelikle bu zorlu süreci atlattığınız için geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım her şey istediğiniz gibi olur.
Genel olarak tüm bölümleri incelediğimizde bu sınavın yakın dönemdeki sınavlara göre biraz daha zor olduğunu görmekteyiz. Protetik Diş Tedavisi soruları ise çoğunlukla orta zorlukta gruplandırılabilir.
Bir tane soru zor, iki tane soru kolay ve yedi soru da orta zorlukta karşımıza çıktı. Soruların büyük bir kısmının derslerde ve kamp sırasında üzerinde durduğum yerlerden gelmesinin beni fazlasıyla memnun ettiğini bilmenizi isterim.

Önceki sınavlarda da olduğu gibi bu sınavda da diş anatomisinden 1 adet soru geldi, hareketli bölümlü protezlerden de en az bir soru bekliyorduk buradan 2 adet soru, temporomandibular eklemden de her zaman olduğu gibi 1 soru, tam protezlerden de 2 adet soru karşımıza çıktı. Ancak bu sınavda öncekilerden farklı olarak implant protezlerden 1 değil 2 tane soru geldiğini görüyoruz. Protez alanındaki en zor soru da bir önceki sınavda olduğu gibi maddeler bilgisinden geldi.

Ayrıca alan dışı referans olarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinden tam 3 tane soruya referans vermek de mutluluk vericiydi.

Şahsım ve DUSTIME ailesi olarak bu zorlu hazırlık dönemini sizlerden gelecek sevindirici haberler ile noktalayıp bu serüveni bizlerle yaşamak isteyen yeni yol arkadaşları ile bu zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı yolculuğa çıkmak için can atıyoruz.

Her şey gönlünüzce olsun sevgili meslektaşlarım…

REFERANSLAR












Sevgili meslektaşlarım,
Yorucu bir sınav maratonunu geride bıraktık. Bu sınav için emek vermiş her meslektaşım çalışmalarının karşılığını umarım layıkıyla alır.
Ağız, diş ve çene radyolojisi dalına ait soru dengesi açısından kolay ve orta zorluktaki soruların dağılımının fazla olduğu söylenebilir. Soruların çoğunluğu temel ağız, diş ve çene radyolojisi bilgilerine dayalı olarak kurgulanmış, birkaç soruda detaya inilerek seçicilik sağlanmaya çalışılmıştır. Bu sınavda yorumlamaya dayalı vaka sorularına yer verilmiştir. Vaka yorumlama ve temel bilgilere yönelik dengeli hazırlanmış, orta zorluk derecesinde bir sınav demek mümkündür. Ağız, diş ve çene radyolojisi dalına ait sorularda hatalı veya tartışmalı bir soru bulunmamaktadır.
INFODUS Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi konu kitabının, kendi alanındaki soruların tamamının cevabını barındıran bir kaynak olması ve meslektaşlarıma fayda sağladığını bilmek sevindiricidir.
Bundan sonraki süreç için herkese sağlıklı, başarılı ve aydınlık günler dilerim.

Uzm. Dt. Özge DÖNMEZ TARAKÇI
DUSTİME AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ EDİTÖRÜ

REFERANSLAR








2023 Ekim DUS Sınavı’nı genel olarak değerlendirecek olursak sınav 10 teorik adet bilgi sorusu içermekteydi. Bu sınavı genel hatlarıyla ortodonti alanı bakımında kolay bir sınav olarak değerlendirmekteyim. Benim görüşüme ortodonti dersimi en az bir kere dinlemiş ve İnfodus ortodonti kitabı üzerinden tekrar etmiş bir öğrencinin soruların büyük çoğunluğuna doğru cevap verebilmiş olmalıdır.

REFERANSLAR











Çıkmış soruların konu dağılımları;
Travma
Mekanik preparasyon
Endodontik cerrahi
Endodontide yapılan hatalar
Kök kanallarının doldurulması
Endodontide teşhis
Kök kanal anatomisi
Rejeneratif endodonti
Endodontide teşhis
Tekrarlayan kök kanal tedavisi (Retreatment)

Sorular çoğunlukla kolay-orta zorlukta tarif edebileceğimiz şekildedir. Tüm soruların referansları derslerimiz, kamp dersimiz ve kaynak kitabımızda mevcuttur.

REFERANSLAR











2023 Ekim DUS, İnfodus Farmakoloji kitabı ve DUSTİME aktif, online ve offline derslerinin yol gösterici nitelikte olduğu bir sınav olarak değerlendirilebilir. 4 sorunun 4 tanesi net olarak İnfodus farmakoloji ve diğer İnfodus serilerinde mevcut idi. Ayrıca İnfodus farmakoloji, diğer dersler içerisinde yöneltilen farmakoloji sorularını da değerlendirirsek toplam 8 soruyu net olarak yanıtladı.
Gerek DUS öncesi son tekrar soru kampı gerekse derslerimizde birçok soruya net referans vermemiz, bizlere güvenen diş hekim arkadaşlarımız için ve bizler için yüz güldürücü olmuştur. Antineoplastik ilaçların geliştirilmeinde Faz1 de sağlıklı insanlar yerine hasta insanların üzerinde çalışıldığı, Penisilin alerjisinde sefalosporinlerin kullanılamadığı, kullanılabilecek tek grubun da beta laktamlar içerisinde monobaktamlar yani Aztreonam olduğu, protein sentez inhibitörlerinden aminoglikozidlerin yan etkilerinin önemli olduğu ve özellikle nefrotoksisitenin bilinmesi gerektiği ve daha önce de sorgulanan opiyad reseptör antagonistinin Naloksan olduğu olduğu gerek soru kampı gerekse dersimizde net bir biçimde vurgulanan konulardı.
Haziran DUS Farmakoloji soruları, genel olarak kolay olarak görülmektedir. Sınavda farmakoloji açısından herhangi bir sürpriz soru olmayıp tüm sorular beklenen konulardan gelmiştir.
DUSTİME Farmakoloji Eğitmenleri
Dr. Öğr. Üyesi Burak Önal
Dr. Melik Yiğit Bayındır

Soruların konulara göre dağılımı;
Genel Farmakoloji: 1
Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisi; 0
Santral Sinir Sistemi Farmakolojisi; 1
Kardiyovasküler Sistem Farmakolojisi; 0
Otakoid / NSAİD; 0
Gastointestinal Sistem Farmakolojisi; 0
Hematopoietik Sistem Farmakolojisi; 0
İmmün Sistem Farmakolojisi; 0
Endokrin Sistem Farmakolojisi; 0
Kemoterapötikler; 2
Toksikoloji: 0

REFERANSLAR














Değerli diş hekimlerimiz, öncelikle geride bıraktığımız 2023 Ekim DUS sınavının sonucu ne olursa olsun üstün çaba ve gayretiniz için sizleri kutlarız. DUSTIME ailesi olarak en büyük temennimiz ve gayemiz sınav sonucunuzun sizleri istediğiniz hedefe ulaştırmasıdır. Restoratif Diş Tedavisi açısından bakıldığında bu sınavda hatalı veya tartışmalı bir soru bulunmamaktaydı ve soruların zorluk derecelerini orta olarak nitelendirebiliriz.

Çalışanın ve soruları heyecan yapmadan dikkat ederek okuyanların rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşan bir sınavdı. Sorular önceki sınavlarda sorulan konular ile benzer konulardan soruldu. Bütün sorular derslerde üzerinde durduğumuz, sorulma ihtimali yüksek dediğimiz yerlerden geldi. Soruların tamamının cevabı infoDUS Restoratif Diş Tedavisi kitabında yer almaktadır. Kitabımız Restoratif Diş Tedavisi branşında sorulan 10 soruya direk olarak referans verdi. Ayrıca Fizyoloji branşında sorulan 2 soruya da referans verdi. Sınavda çıkan sorular ile aynı konulardan benzer sorular deneme sınavlarımızda soruldu. Hatta sınavda çıkan 5. ve 7. soruların aynıları, 2. sorunun ise çok benzeri denemelerimizde soruldu,

Dentin tipleri ilgili bir soru bekliyorduk, soruldu. Oral flora bakterilerinin üzerinde çok durmuştuk, bekliyorduk, soruldu, bu sorunun çok benzeri 28. Denememizde de vardı. Çürüksüz servikal lezyonlar ve erozyon beklediğimiz bir konuydu, soruldu. Tükürük olmazsa olmaz konularımızdandı, soruldu. Bir silan sorusu soruldu, bu sorunun aynısı bizim 19. Denememizde vardı. Amalgam ile ilgili bir soru ihtimali yüksek demiştik, soruldu. Renk çok üzerinde durduğumuz bir konuydu, soruldu, yine bu sorunun aynısı 24. Denememizde de vardı. Kompozit restorasyonlarda tamir işlemlerinde adezyon bahsettiğimiz ve vurguladığımız bir yerdi, soruldu. Diş renklenmeleri beklediğimiz bir konuydu, florozisten çok bahsetmiştik, soruldu. Diş hassasiyeti tedavisinde kullanılan ajanların çok üzerinde durmuştuk, soruldu.

Şahsım ve DUSTIME ailesi olarak bu zorlu hazırlık dönemini sizlerden gelecek sevindirici haberler ile noktalayıp bu serüveni bizlerle yaşamak isteyen yeni yol arkadaşları ile bu zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı yolculuğa çıkmak için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Her şey gönlünüzce olsun.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

DUSTİME RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ EDİTÖRÜ

REFERANSLAR











REFERANSLAR




REFERANSLAR







Değerli öğrencilerimiz öncelikle sonucun istediğiniz ve sizin için en uygun bölümü kazanacağınız bir sınav atlatmış olmanız dileklerimizle sınav değerlendirmemize geçiyouz. Mikrobiyoloji açısından bakıldığında zor sorular barındıran bir sınav dönemi atlattık. Altı mikrobiyoloji sorusunun dağılımına baktığımızda 1 sterilizasyon (temel mikrobiyoloji), 2 bakteriyoloji, 1 viroloji, 1 mikoloji, 1 immünoloji sorusu ile karşılaştık.

DUSTİME MİKROBİYOLOJİ EDİTÖRLERİ

REFERANSLAR

REFERANSLAR





REFERANSLAR












REFERANSLAR










Bu gönderiyi paylaş

Yazılar geri dön